piątek, 6 stycznia 2017

Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową?

Kilka słów na temat właściwości buraka.



Zdrowe słodkie ma to do siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :)
Czyż to nie wspaniałe? 
Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka.




Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane.

Jak zrobić mąkę ryżową? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu. Aby uzyskać 100 gramów mąki ryżowej należy zmielić w młynku do kawy lub specjalnym urządzeniu mielącym ok. 85-90 gramów suchego ryżu. Ja mielę od razu jedną torebkę ryżu (100 gramów), a resztę przekładam do małego słoiczka po koncentracie pomidorowym. I tak tę mąkę wykorzystam wcześniej czy później.
Ryż mielimy tak długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Trochę to potrwa, bo ryż jest oporny na mielenie.








A jak zrobić mąkę migdałową? Podobnie jak ryżową, tylko z płatków migdałowych :) Dla uzyskania 50 gramów mąki migdałowej, musimy zmielić 50 gramów płatków migdałowych. I tak, jak w przypadku mąki ryżowej, mielimy ta długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Migdały, po zmieleniu, będą lepkie, ale to naturalne. I mąkę migdałową robi się zdecydowane krócej, niż ryżową.




No i na koniec mielone siemię lniane. Jeśli nie mamy zmielonego, to zwykłe ziarenka lnu mielimy w młynku do kawy. Dwie łyżki ziarenek, to dwie łyżki zmielonego lnu.

Do dzieła! :)

Składniki:
100 gramów mąki ryżowej
50 gramów mąki migdałowej
200 gramów mąki jaglanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
3 łyżki kakao 80%
150 gramów ksylitolu
1 duży ugotowany burak
300 ml mleka sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej
1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • Na początek do mleka sojowego wlałam ocet jabłkowy i odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka
  • Buraka utarłam na tarce o drobnych oczkach i odcisnęłam z niego sok (nie wylewajcie, możecie wykorzystać do barszczu)
  • Mąkę ryżową, migdałową, jaglaną, skrobię ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam
  • Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam
  • Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane z octem
  • Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka
  • Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg
  • Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut
  • Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze 10 minut trzymałam ciasto w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Potem je uchyliłam i przez kolejne 10 minut trzymałam ciasto w środku
  • Po tym czasie wyjęłam ciasto, wysunęłam z foremki i studziłam na kratce




Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz