Zdrowe słodkie ma to do siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :)
Czyż to nie wspaniałe?
Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka.
Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane.
Jak zrobić mąkę ryżową? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu. Aby uzyskać 100 gramów mąki ryżowej należy zmielić w młynku do kawy lub specjalnym urządzeniu mielącym ok. 85-90 gramów suchego ryżu. Ja mielę od razu jedną torebkę ryżu (100 gramów), a resztę przekładam do małego słoiczka po koncentracie pomidorowym. I tak tę mąkę wykorzystam wcześniej czy później.
Ryż mielimy tak długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Trochę to potrwa, bo ryż jest oporny na mielenie.
No i na koniec mielone siemię lniane. Jeśli nie mamy zmielonego, to zwykłe ziarenka lnu mielimy w młynku do kawy. Dwie łyżki ziarenek, to dwie łyżki zmielonego lnu.
Do dzieła! :)
Składniki:
100 gramów mąki ryżowej
50 gramów mąki migdałowej
200 gramów mąki jaglanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki kakao 80%
150 gramów ksylitolu
1 duży ugotowany burak
300 ml mleka sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Na początek do mleka sojowego wlałam ocet jabłkowy i odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka
- Buraka utarłam na tarce o drobnych oczkach i odcisnęłam z niego sok (nie wylewajcie, możecie wykorzystać do barszczu)
- Mąkę ryżową, migdałową, jaglaną, skrobię ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam
- Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam
- Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane z octem
- Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka
- Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg
- Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut
- Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze 10 minut trzymałam ciasto w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Potem je uchyliłam i przez kolejne 10 minut trzymałam ciasto w środku
- Po tym czasie wyjęłam ciasto, wysunęłam z foremki i studziłam na kratce
Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz