Składniki:
3 jajka rozm. L
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
- Ja, miksując składniki na ten biszkopt, włączam malakser i nie wyłączam go, dopóki nie zmiksuję wszystkich składników. Tak więc oddzielamy żółtka od białek i zaczynamy miksowanie na najwyższych obrotach: najpierw białka na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier (ciągle mieszamy), potem żółtka - nie przestajemy mieszać
- Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dokładnie całość nadal mieszamy i dopiero teraz wyłączamy malakser
- Nastawiamy piecyk na 160 stopni C
- Masę na biszkopt przekładamy do formy o wymiarach 39 cm x 24 cm i wkładamy do piecyka na 25 minut
- Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy biszkopt w środku jeszcze 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego z moich przepisów :)
Na zdrówko! :)
dobrze mieć właśnie taki wypróbowany biszkopt, który zawsze się udaje i można go stosować do wielu rodzajów ciast przekładanych :-)
OdpowiedzUsuńBiszkopt to moja ulubiona część w cieście :D
OdpowiedzUsuńBiszkopt to najlepsza baza do ciast :-)
OdpowiedzUsuńz biszkoptem trzeba uważać, lubi "nie wychodzić"!
OdpowiedzUsuńAle Twój wygląda ideealnie ;)