niedziela, 9 lutego 2014

Biszkopt

Biszkopt, który wyjdzie zawsze! Jest cienki, a jednocześnie może służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać owocami.


Składniki:
3 jajka rozm. L
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

  • Ja, miksując składniki na ten biszkopt, włączam malakser i nie wyłączam go, dopóki nie zmiksuję wszystkich składników. Tak więc oddzielamy żółtka od białek i zaczynamy miksowanie na najwyższych obrotach: najpierw białka na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier (ciągle mieszamy), potem żółtka - nie przestajemy mieszać
  • Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dokładnie całość nadal mieszamy i dopiero teraz wyłączamy malakser
  • Nastawiamy piecyk na 160 stopni C
  • Masę na biszkopt przekładamy do formy o wymiarach 39 cm x 24 cm i wkładamy do piecyka na 25 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy biszkopt w środku jeszcze 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego z moich przepisów :) 

Na zdrówko! :)

4 komentarze:

  1. dobrze mieć właśnie taki wypróbowany biszkopt, który zawsze się udaje i można go stosować do wielu rodzajów ciast przekładanych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt to moja ulubiona część w cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt to najlepsza baza do ciast :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. z biszkoptem trzeba uważać, lubi "nie wychodzić"!
    Ale Twój wygląda ideealnie ;)

    OdpowiedzUsuń