Składniki:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)
25 gramów świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
- Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody i cukrem
- Nagrzewamy piecyk do 220 stopni wraz z naczyniem, żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb
- Drożdże przelewamy do mąki, dodajemy sól, ocet i wodę
- Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy...
- ... i przekładamy do ciepłego naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut
- Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu
- Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii
Smacznego :)
No wygląda cudnie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń