niedziela, 16 listopada 2014

Sałatka śledziowa

Najlepsze śledzie w śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;) 
Ja, jak kupuję matjasy i chcę zrobić z nich śledzie w śmietanie (czy w ogóle cokolwiek z nich) to wychodzi mi jedna, wielka SÓL! Czyli krótko mówiąc: DANIE NIE DO PRZEŁKNIĘCIA!
Próbowałam matjasy moczyć ze 2-3 godziny w wodzie - skutek żaden mimo zmieniania, od czasu do czasu, wody. 
Ktoś podrzucił mi pomysł na moczenie ich w tej wodzie przez całą noc - skutek mizerny. 
Na jednej z grup kulinarnych podpowiadali, żeby zamiast wody, użyć mleka. Hm...? 
Wcześniej o tym nie słyszałam, ale mimo to nie spróbowałam...
Dlaczego? Bo trafiłam na czaderskie :) wiejskie filety śledziowe w oleju w cebulką. Miód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. 
Porcji? Z 10 będzie. 
Koszt? Nieporównywalny.
Polecam :)



Składniki:
1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów)
1 puszka zielonego groszku
2 marchewki
1 nieduży seler
2 ziemniaki
1 jabłko
2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
2 kopiaste łyżki majonezu
2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy
1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki
szczypta soli

  • Marchew, seler i ziemniaki gotujemy
  • W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki
  • Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku
  • Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki
  • Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy
  • Jabłko również kroimy w kostkę
  • Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną)
  • Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy
  • Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy
  • Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :)

Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :)


Smacznego! :)











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

2 komentarze:

  1. Jestem za....Kasiu, kocham takie domowe sałatki. Koszt nie wielki dzieląc na osoby wychodzi taniej niż gotowa sklepowa no i bez E..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najgorsze w kupnych to są właśnie te "witaminy E"...

      Usuń