piątek, 14 listopada 2014

Zapiekanka trzy sery z makaronem i bazylią

Nie robiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D
Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :)



Składniki:
1/5 litra bulionu warzywnego
400 gramów makaronu penne
trochę margaryny do posmarowania naczynia
500 gramów serka mascarpone
2 jajka
garść listków świeżej bazylii



2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki
150 gramów mozzarelli - starty żółty ser
pieprz ziołowy
sól
  • W bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamy
  • Żaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margaryny
  • Serek mascarpone mieszamy z jajkami i przyprawami
  • Piecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni C
  • Do naczynia wlewamy połowę porcji serka mascarpone z jajkami...
  • ... i układamy połowę makaronu
  • Posypujemy połową porcji posiekanych listków bazylii
  • Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami...
  • układamy plasterki jednej kulki mozzarelli...
  • i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy
  • Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego
  • Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut

Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette.



Smacznego! :)








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz