Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :)
Składniki:
1/5 litra bulionu warzywnego
400 gramów makaronu penne
trochę margaryny do posmarowania naczynia
500 gramów serka mascarpone
2 jajka
garść listków świeżej bazylii
2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki
150 gramów mozzarelli - starty żółty ser
pieprz ziołowy
sól
- W bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamy
- Żaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margaryny
- Serek mascarpone mieszamy z jajkami i przyprawami
- Piecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni C
- Do naczynia wlewamy połowę porcji serka mascarpone z jajkami...
- ... i układamy połowę makaronu
- Posypujemy połową porcji posiekanych listków bazylii
- Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami...
- układamy plasterki jednej kulki mozzarelli...
- i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy
- Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego
- Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut
Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz