Trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie, ale warto. To kolejny przepis wyszperany na grupie kulinarnej :) Nie jest to na pewno danie nisko kaloryczne, ale co tam! Raz na jakiś czas...? ;)
Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Składniki na farsz:
550 gramów karkówki
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 jajko
sól
pieprz
Dodatkowo do okraszenia:
boczek wędzony
1 cebula
- Najpierw farsz: mięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić
- Ciasto: połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować
- Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze
- Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu
- Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski
- Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut
- Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem
Smacznego :)
W myśl akcji:
Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków.
Składniki:
1 nieduża włoska kapusta
500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 gramów pieczarek
1 woreczek ryżu
1 cebula
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
czerwona mielona papryka
1 kostka rosołowa - opcjonalnie
- Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut
- Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie
- Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki
- Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem
- Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy
- Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia
- Zwijamy najpierw od siebie...
- ... następnie z jednego boku...
- Całość zawijamy jak krokiety
- Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową
- Gotujemy ok. 45 minut
- Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy
- Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilę
Na zdrowie! :)
W myśl akcji: