Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny!
Składniki:
300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową)
500 ml zakwasu na żurek
2 marchewki
1 pietruszka
300 gramów wędzonego boczku
1/4 selera
1 por
1 łyżeczka posiekanej dymki
1 łyżeczka świeżego majeranku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka chrzanu ze słoika
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybków
sól
pieprz
- Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu. Woda powinna tylko pykać
- Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka
- Dodajemy wędzony boczek pokrojony na większe kawałki, grzybki, kiełbasę, czosnek, dymkę, świeży majeranek (suszony będzie dodawany dopiero pod koniec gotowania), listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz - zagotowujemy
- Gdy woda zacznie bąblować, zdejmujemy szumowiny (jeśli nasza kiełbasa była parzona przez nas, to szumowin nie będzie dużo) i zmniejszamy ogień
- Gotujemy 40 minut pod przykryciem
- Po tym czasie wywar przecedzamy do drugiego garnka
- Dodajemy 1 łyżeczkę chrzanu, suszony majeranek i wlewamy zakwas, wcześniej bardzo dokładnie go wstrząsając. Doprowadzając do zagotowania - mieszamy. Gotujemy ok. 1 minuty
- Podajemy z pokrojoną kiełbasą i jajkiem
Smacznego :)
W myśl akcji:
Pierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną.
Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza.
Składniki:
350-400 gramów dorsza
3 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 mała garść świeżej bazylii
1 mała garść świeżego oregano
1 garść dymki
1 mała garść koperku
1 kostka warzywna
sól
pieprz
1 łyżka śmietany do zabielenia
- Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy na cztery
- Rybę kroimy w kwadraty
- Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kostkę i przyprawy
- Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie
- Zabielamy śmietaną
- Z wierzchu, zupę wyłożoną na talerze, posypujemy natką pietruszki
Smacznego :)
W myśl akcji:
Kupiłam sobie silikonową foremkę, taką fajną, porcjowaną. Kiedyś się zarzekałam, że sama silikonowych foremek nie kupię, ale jak ktoś mi podaruję, to się nie obrażę :D
Tym razem nie wytrzymałam :) Jako, że nas mało w domu, to taka porcjowana jest świetna! I nadaje się nie tylko do ciast, ale również do dań wytrawnych - i to jest bomba! :)
Danie na śniadanie :)
Składniki:
6 pomidorków koktajlowych
1 garść zielonych oliwek bez pestek
1 dymka
1 zielona papryka
1 serdelek drobiowy - opcjonalnie
2 duże plasterki sera żółtego lub 4 małe
3 jajka
sól
pieprz
- Piecyk nastawiamy na 200 stopni C - termoobieg
- Oliwki kroimy na pół
- Ser żółty w paski
- Resztę składników w kostkę
- Składniki, bez sera(!), przekładamy do miski i dodajemy jajka - mieszamy i przyprawiamy
- Następnie przelewamy do foremek i na wierzch układamy ser
- Wkładamy do piecyka na ok. 25-30 minut
- Można podać z miksem sałat, ketchupem, albo tak, jak ja z chrzanem śmietankowym
Smacznego :)
Nigdy nie gotowałam zupy tak długo :) 2 lata! To właśnie wtedy pierwszy raz powiedział mi o niej kolega w pracy i jakoś przez ten czas nie mogłam się zebrać, żeby ją ugotować. Wygrzebałam pierś z kurczaka z zamrażarki i zrobiłam :)
Dzisiaj w Warszawie brzydka pogoda mimo, że ciepło. Ale deszczowo. Taka fajna zupa na taką niefajną pogodę - jak znalazł :)
Składniki na klopsiki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka śmietany 18%
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
Składniki na zupę:
4 listki laurowe
1 marchew
1 pietruszka
3 ziemniaki
1/4 sporego selera
1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
1 garść świeżych liści bazylii
2 łyżki koperku
1 łyżka dymki
1 łyżka śmietany do zabielenia
2 litry wody
1 kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie
sól
pieprz
- Najpierw zupa :) Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy
- Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki
- Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy
- Bazylię, dymkę, koperek - siekamy
- Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka
- Całość zalewamy wodą, 2 litrami
- Wstawiamy na ogień
- W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy
- Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre. Nie może się kleić do rąk, ale też nie może być bardzo suche, ponieważ rozpadnie się podczas gotowania
- Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze
- Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut
- W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego
Smacznego :)
W myśl akcji: