I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :)
Składniki:
1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus
2 pietruszki
2 marchewki
1/4 selera
1/2 czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą
1 kostka rosołowa warzywna
1 kostka rosołowa drobiowa
3 ziemniaki
2 łyżki posiekanego koperku
dymka - posiekana zielona część
sól
pieprz ziołowy
- Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej)
- Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go)
- Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki
- Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną
- Gdy zupa się gotuje...
- ... obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie
- W tym samym czasie rozgrzewamy na małym ogniu patelnię grillową
- Paprykę myjemy i kroimy w paski
- Cebulę obieramy i w miarę drobno kroimy
- Paprykę i cebulę przekładamy na patelnię i grillujemy aż papryka będzie miękka. Pamiętajcie, żeby cebulę wcześniej zdjąć z patelni, ponieważ ona się szybciej zrobi. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła
- Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, wyciągamy seler i pietruszkę - tych warzyw w zupie nie chcemy :)
- Ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem
- Zupę nalewamy na talerze, dodajemy ziemniaki, które posypujemy koperkiem i cebulką
- Dodajemy zgrillowaną czerwoną paprykę i całość posypujemy zieloną częścią posiekanej dymki
Smacznego! :)
W myśl akcji:
ah no na zakwasie to i buraków nie trzeba, bo są w zakwasie :)
OdpowiedzUsuńAle, ale.. domowy bardzo dobry wychodzi, próbowałaś? :)
Ale mówisz o domowym zakwasie? Bo ja takiego nigdy nie robiłam. Mój brat robi, wyśmienity, ale ja nawet nie umiem... Ups, hihi
Usuń