Na jedną porcję wystarczy 50 gramów suchej kaszy jaglanej (1/2 woreczka) ale proponuję ugotować cały woreczek bo i tak można jeszcze tego samego dnia (lub następnego), wykorzystać resztę ugotowanej kaszy. Osobiście nie lubię gotować kaszy luzem. Wolę w woreczku, bo nie przykleja mi się do garnka :)
Składniki:
1/2 dużej cukinii
50 gramów suchej kaszy jaglanej
oliwa z oliwek
sól himalajska świeżo mielona
pieprz ziołowy
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
Sos:
1 łyżeczka pasty tahini (sezamowa)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka octu jabłkowego (lub sok z połowy cytryny)
- Składniki na sos zblendowałam
- Kaszę ugotowałam
- Cukinię pokroiłam w plasterki, polałam oliwą z oliwek, doprawiłam solą i pieprzem
- Rozgrzałam patelnię grillową, ułożyłam plastry cukinii i podsmażylam z dwóch stron do miękkości
- Odstawiłam do wystygnięcia
- Uprażyłam pestki słonecznika
- Gdy kasza się ugotowała, wyłożyłam na talerz, na kaszę ułożyłam cukinię, sos i posypałam słonecznikiem
Smacznego :)
Zdrowe pyszności ☺
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń