Przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej.
Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu.➧ 5 łyżek zakwasu
➧ 200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu)
➧ 400 gramów mąki orkiszowej
➧ 550 ml ciepłej wody
➧ 1 łyżka soli
➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam
- Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję
- Ciasto przełożyć do keksówki (moja o wymiarach 36 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem klarowanym (lub innym tłuszczem), wysypanej mąką orkiszową i wyrównać powierzchnię zwilżonym pędzelkiem lub łyżką
- Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin (u mnie 4h). Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni ale wyłączonego, natomiast włączyć TYLKO lampkę
- Następnie, po czasie wyrastania, piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Chleb piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1h.
- Po tym czasie, wyłączyć piekarnik, nie otwierać go, pozostawić chleb w środku przez 15 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce
Zjadałam z pasztetem warzywno-jaglanym (przepis tutaj). Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz