poniedziałek, 14 listopada 2016

Pasztet warzywno-jaglany

Lubię pasztety tzw. z formy :) 
Gdy kupowałam kiedyś gotowe, brałam raczej takie prostokątne :) niż do smarowania. Choć, oczywiście, łatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy nie warto zrobić swój, domowy?
Jeśli macie ochotę na mięsny, to zapraszam tutaj - po pasztet drobiowy.
Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. 



Składniki:
70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 por
1/2 cukinii
1 łyżka świeżego, posiekanego koperku
garść orzechów włoskich
tymianek
czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam)
pieprz ziołowy
szczypta soli morskiej z chili
majeranek
2 listki laurowe



  • Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi
  • Cebulę posiekać
  • Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię

  • Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę
  • Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić całość ok. 12-15 minut od czasu do czasu mieszając i dodając masło klarowane

  • Ugotowaną kaszę jaglaną dołożyć do warzyw i całość wymieszać
  • Nastawić piekarnik na 190 na stopni - termoobieg
  • Blenderem zmiksować wszystkie składniki i przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - moja o wymiarach 11cm x 16,5cm


  • Piec 40 minut, wyłączyć piecyk i po 5 minut uchylić drzwiczki. Potrzymać pasztet w środku jeszcze ok. 15 minut
  • Wyjąć i zostawić w foremce do przestygnięcia. 

  • Gdy pasztet będzie bardziej zimny niż gorący, przełożyć go na talerz i gdy całkowicie wystygnie - wstawić do lodówki

Smacznego i na zdrowie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz