niedziela, 6 listopada 2016

Grzybowo-warzywna zapiekanka z kaszą jęczmienną

Danie wytrawne i syte. A przede wszystkim zdrowe :)



Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
1/2 główki niedużego kalafiora
1 duża marchew lub 2 małe
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 szklanka suszonych grzybów
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól morska z chili
pieprz ziołowy
tymianek
majeranek
2 łyżki zmielonych migdałów
masło klarowane do smażenia

  • Kaszę ugotować w osolonej wodzie w dwóch szklankach wody
  • Suszone grzyby zmielić na proszek
  • Kalafior umyć i podzielić na różyczki
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i ugotować al dente
  • Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym
  • Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg
  • Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby
  • Dodać różyczki kalafiora
  • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja tarłam od razu do miski)
  • Doprawić do smaku pieprzem, solą tymiankiem i majerankiem, dodać posiekany koperek. Całość wymieszać

  • Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja mam silikonową formę podzieloną na porcje), posypać z wierzchu zmielonymi migdałami i piec 15 minut


Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń