wtorek, 15 listopada 2016

Bułki pszenno-orkiszowe

Załączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno się za to wzięłam...
Dzisiaj przepis na kolejne pieczywo, tym razem w postaci bułek pszenno-orkiszowych. Te akurat szybko zniknęły :) Upiekłam 5 sztuk, to córka, wraz ze swoją przyjaciółką, zostawiły mi, łaskawie, jedną... No i weź, bądź tu mądry...





Składniki:
100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
110 ml mleka o temperaturze pokojowej
250 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru brązowego 
10 gramów świeżych drożdży
10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj)
+
wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem
ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek
  • Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h

  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Dłonie nasmarować olejem, np. z pestek winogron (jeśli nie macie, to może być zwykły) i formować bułeczki
  • Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
  • Nastawić piecyk na 230 stopni
  • Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika lub innymi ulubionymi. Pięknie wyrosły :)


  • Bułki piec 5 minut w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę i piec w 200 stopniach przez 8 minut
  • Studzić na kratce


Na zdrowie :)




4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń