wtorek, 22 listopada 2016

Chleb pszenny na zakwasie

Niby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :) 
Nie na drożdżach, tylko na zakwasie.
Chleb pszenny.


Ta sztuka jest mojego brata :)
Piekł w foremce aluminiowej

A to jest moja "wykipiała" sztuka :)
Podczas pieczenia uciekł z foremki


Składniki:
445 gramów mąki pszennej typ 650
3 łyżki zakwasu
310 ml wody o temperaturze pokojowej
1 łyżka soli morskiej
  • Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Masa będzie miała konsystencję mokrą
  • Masę przełożyć do wysmarowanej i obsypanej mąką formy o wymiarach 20cm x 12cm
  • Piecyk nagrzać do temperatury 30 stopni, wyłączyć go i ustawić opcję lampki
  • Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić go do piekarnika na 2 godziny. Należy sprawdzać co 20-30 minut, czy ciasto na chleb nie wyrosło na tyle, że przykleja się do folii. Gdy będzie się zbliżało do folii, zdjąć ją i nadal trzymać ciasto w środku
  • Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce, a piecyk nagrzać do 240 stopni
  • Wstawić chleb i piec najpierw na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut. WAŻNE: PO 30 PIERWSZYCH MINUTACH PIECZENIA, PRZYKRYĆ CHLEB PAPIEREM DO PIECZENIA, ŻEBY SKÓRKA ZA BARDZO SIĘ NIE PRZYPIEKŁA, BO BĘDZIE TWARDA
Tak rósł podczas pieczenia, że mi wykipiał :)
  • Wyłączyć piecyk, zostawić chleb w środku przy zamkniętych drzwiczkach na 10 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Kroić dopiero po wystygnięciu. W przeciwnym razie zrobią się w środku "kluchy"







Zjadać :) Na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń