wtorek, 22 listopada 2016

Chleb pszenny na zakwasie

Niby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :) 
Nie na drożdżach, tylko na zakwasie.
Chleb pszenny.


Ta sztuka jest mojego brata :)
Piekł w foremce aluminiowej

A to jest moja "wykipiała" sztuka :)
Podczas pieczenia uciekł z foremki


Składniki:
445 gramów mąki pszennej typ 650
3 łyżki zakwasu
310 ml wody o temperaturze pokojowej
1 łyżka soli morskiej
  • Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Masa będzie miała konsystencję mokrą
  • Masę przełożyć do wysmarowanej i obsypanej mąką formy o wymiarach 20cm x 12cm
  • Piecyk nagrzać do temperatury 30 stopni, wyłączyć go i ustawić opcję lampki
  • Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić go do piekarnika na 2 godziny. Należy sprawdzać co 20-30 minut, czy ciasto na chleb nie wyrosło na tyle, że przykleja się do folii. Gdy będzie się zbliżało do folii, zdjąć ją i nadal trzymać ciasto w środku
  • Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce, a piecyk nagrzać do 240 stopni
  • Wstawić chleb i piec najpierw na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut. WAŻNE: PO 30 PIERWSZYCH MINUTACH PIECZENIA, PRZYKRYĆ CHLEB PAPIEREM DO PIECZENIA, ŻEBY SKÓRKA ZA BARDZO SIĘ NIE PRZYPIEKŁA, BO BĘDZIE TWARDA
Tak rósł podczas pieczenia, że mi wykipiał :)
  • Wyłączyć piecyk, zostawić chleb w środku przy zamkniętych drzwiczkach na 10 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Kroić dopiero po wystygnięciu. W przeciwnym razie zrobią się w środku "kluchy"







Zjadać :) Na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń