piątek, 4 listopada 2016

Sałatka z roszponki z nasionami goji i grzankami z serem kozim

Kiedyś, takie smakołyki jak nasiona goji, nasiona chia, zielenina pod różnymi postaciami (jarmuż, roszponka, liście szpinaku), olej kokosowy i inne tym podobne cuda, były gośćmi nieproszonymi w mojej kuchni :) Dlaczego? Trochę przez ich nieznajomość, a trochę może również przez cenę niektórych z nich (za wysoka). Ale przestałam na to patrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena.
Ta sałatka to... może nie miód "w gębie" :) bo nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada.



Składniki:
2 garści świeżej, umytej roszponki
3 pomidory suszone w zalewie
1 pomidor
1/2 ogórka świeżego
3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego
3-4 plasterki sera koziego
1 mała garść nasion goji
1 łyżeczka sezamu
majeranek
tymianek

  • Włączyć toster i zrobić grzanki
  • W tym czasie do salaterki przełożyć roszponkę
  • Pomidora pokroić w ćwiartki, dołożyć do roszponki
  • Ogórek pokroić w kostkę
  • Suszone pomidory pokroić w paseczki 

  • Dodać nasiona goji i całość posypać sezamem
  • Grzanki wyjąć z tostera i od razu położyć na nie ser kozi,  który delikatnie się roztopi
  • Ser posypać majerankiem i tymiankiem


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz