Szparagi i marchewka ugotowane na parze, pomidorek, do tego natka pietruszki z wierzchu. Mmm...niam...
Jedzmy szparagi. Są naprawdę zdrowe - bogate w kwas foliowy dobrze wpływający na pracę mózgu. Również tego jeszcze nienarodzonego :)
Poza tym zawierają witaminy A, z grupy B, witaminę C oraz wapń i błonnik. No i są niskokaloryczne: w 100 gramach zawierają zaledwie 18 kcal! Walory zdrowotne jak się masz! :)
Składniki:
2 jajka
3 zielone szparagi
kawałek pomidora
1 mała marchewka
kilka listków natki pietruszki
szczypior dymki
- Szparagom łamiemy łykowate i zdrewniałe końce
- Marchewkę kroimy w plasterki
- Szparagi marchew gotujemy na parze 8-10 minut
- Szczypior dymki siekamy w większe kawałki
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i chwilę dusimy szczypior
- Dodajemy pomidora i chwilę dusimy mieszając
- Wbijamy dwa jajka, dodajemy marchewkę i całość smażymy do ulubionej konsystencji jajecznicy (ja lubię jak jest dobrze ścięta)
- Przekładamy na talerz i na wierzchu układamy szparagi
- Posypujemy posiekana natką pietruszki
Smacznego :)
W myśl akcji:
jajecznica na bogato :D jeszcze takiej nie jadłam, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak....Twoja potrawa zdrowa i miła dla oka :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa jajecznica na bogato! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Też bardzo fajne śniadanko ;) i smakowite fotki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)