piątek, 2 maja 2014

Kalafior zapiekany z nóżkami pieczarek

Miałam bardzo dużo pieczarek. Żeby się nie zmarnowały, podzieliłam je na porcje, podsmażyłam i zamroziłam. Oddzielnie przygotowałam sobie nóżki i oddzielnie je włożyłam do zamrażarki. Wywar, który z nich powstał również zamroziłam. 
Zarówno nóżki jak i wywar przydały mi się do zapiekanego kalafiora. Różyczek kalafiora również nie miałam dużo, ponieważ z części zrobiłam zupę krem z białych warzyw. No to zużyłam resztę. 


Składniki:
kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony)
300 ml wywaru z pieczarek (u mnie mrożony)
nóżki z pieczarek przekrojone wzdłuż na pół (u mnie mrożone)
1 cebula
2 łyżki, z dużą kopką, mąki orkiszowej (może być pszenna)
1 łyżka jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 18%)
sól
pieprz

  • Kalafior ugotować al dente i przełożyć do żaroodpornych naczyń (ja mam takie jednoosobowe)
  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie - ułożyć na kalafiorze
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni C
  • Nóżki pieczarek ułożyć na wierzchu
  • Wywar z pieczarek zagotować
  • Do wywaru dodać mąkę orkiszową i jogurt naturalny - wszystko bardzo dokładnie wymieszać sprężynką
  • Tak przygotowanym płynem zalać kalafior z nóżkami pieczarek
  • Przyprawić
  • Naczynia przykryć folią aluminiową i piec ok. 35 minut 
  • Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok. 10 minut
  • Zjadać ciepłe :)

Jeśli nie macie takich jednoosobowych naczyń to możecie zrobić w jednym dużym, a potem danie przełożyć na zwykły, głęboki talerz.
Danie to może być dodatkiem do mięs albo można potratować je jako danie drugie. Moje dziecko zjadło ze smakiem :)
Smacznego :)

2 komentarze: