Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota!
I to, co mi się jeszcze podoba w tym przepisie to fakt, że danie robi się samo. Jest to więc fajny przepis dla osób, które nie mają czasu, żeby stać nad kuchenka i mieszać cokolwiek w czymkolwiek :D
Składniki:
1/2 litra bulionu warzywnego
1 nieduża marchewka
ok. 10 cm zielonej części pora
przyprawa do kurczaka
4-5 pałek kurczaka (ja miałam tylko dwie, ale podana ilość składników spokojnie wystarczy na 5 sztuk)
2 szklanki ryżu
- Nagrzać piecyk na 200 stopni C
- Surowy ryż przesypać do naczynia żaroodpornego i zalać ciepłym bulionem
- Marchewkę pokroić w plasterki, a por w piórka
- Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli i pieprzu, użyłam tylko tej przyprawy)
- Dodać pokrojone warzywa
- Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu mi to nie przeszkadzało, a piekłam godzinę. Wydaje mi się jednak, że 45 minut wystarczy - sprawdźcie według siebie :)
Podałam z kiszonym ogórkiem domowej roboty :)
Bardzo lubię dania jednogarnkowe, dają mi gwarancję na więcej wolnego czasu do wypoczynku.Pysznie sie zapowiada.
OdpowiedzUsuńnigdy nie zapiekałam i coś mi się wydaje, że to był błąd, wieeelki błąd!
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka, prawie w każdej postaci! Twój przepis na pewno wypróbuje :) i ogórki kiszone mojej mamy lub babci - pycha!
OdpowiedzUsuń