Innym razem pokazywałam Wam jak można połączyć awokado z łososiem - i to był przepis mojego brata :) Wówczas był to tatar ze smaczliwką.
Dzisiaj mam dla Was pastę również z awokado, ale dodatkiem jest jajko i sok z cytryny.
Czasem ma się ochotę na awokado, ale trudno jest wymyślić jakie składniki można z nim połączyć. Ten przepis dostałam niedawno, wypróbowałam i nie żałuję. Zjadłam przepyszną kolację z produktu, który dobrze wpływa na mózg dzięki zawartości dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3.
Poza tym awokado mogą jeść młode mamy, ponieważ owoc ten zawiera tzw. zdrowe tłuszcze.
A dzięki witaminie E pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Po prostu bomba witaminowo-zdrowotno-upiększająca! :)
Składniki:
1 awokado
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
sól
- Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę
- Przekładamy owoc do miseczki, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz - rozdrabniamy widelcem na masę
- Następnie dodajemy jajko pokrojone na kawałki i znowu mieszamy widelcem na jednolitą masę
- Smarujemy pastą pieczywo, ale bez uprzedniego smarowania go masłem. Zjadamy z pomidorkami koktajlowymi
Smacznego:)
W myśl akcji:
uwielbiam pasty, ale jakoś zawsze umykało mi by spróbować zrobić jakąś z awokado :) Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa z awokado się bardzo nie lubię :P
OdpowiedzUsuńBo awokado jest bez smaku :) Dlatego trzeba go połączyć z różnymi składnikami. No chyba, że macie inny powód, dla którego się nie lubicie :D
Usuńwygląda to meega smakowicie a ja uwielbiam awokado;)
OdpowiedzUsuń