Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam jak należy posługiwać się takim naczyniem. A tutaj są dwa inne przepisy na tajine.
Składniki:
2 pałki kurczaka
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 małe ziemniaki
pieprz
przyprawa d ziemniaków
sól
- Oliwę z oliwek wlewany na dno naczynia
- Kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę
- Marchewkę kroimy w paski (ja to robię obieraczką do warzyw)
- Cebulę kroimy w piórka
- Ziemniaki kroimy w troszkę grubsze niż marchewkę plasterki
- Na dno naczynia układamy pałki kurczaka
- Następnie obsypujemy cebulką, kładziemy ziemniaki (posypujemy je przyprawą do ziemniaków) i marchewkę
- Na bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2,5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się wytworzył podczas duszenia, żeby nie kipiał na kuchenkę
Można podać z zieloną sałatą.
Na zdrowie:)
W myśl akcji:
O jakie ciekawe nie gotowałam jeszcze w tajine
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze tego dania bo wydawało mi się strasznie trudne, ale z Twoim przepisem na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPoczytaj sobie wcześniej, jak przygotować tajine do duszenia. Troszkę z tym zachodu, ale dzięki temu będziesz wiedzieć jak naczynie powinno być prawidłowo, przed pierwszym użyciem, zakonserwowane
Usuńhttp://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/tajine-tadzin-tazin-jak-przygotowac-do.html