Szparagi są bardzo zdrowe - zawierają witaminę C, witaminę E, β-karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 marchewka
kawałek pora
3 pałki kurczaka
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki mąki pszennej
300 ml wywaru drobiowego
pieprz
sól
- Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały)
- Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem
- Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki
- Por kroimy w piórka
- Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego...
- ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi
- Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników
- Sosem zalewamy mięso i warzywa
- Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia
Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie mogę ustąpić tej sałacie) :D
Smacznego :)
W myśl akcji:
Wpis zaakceptowany!
OdpowiedzUsuń