wtorek, 8 listopada 2016

Chleb orkiszowy z jagodami goji, słonecznikiem i siemieniem lnianym

Kolejna inspiracja na coś zdrowego. Chleb pełen różnych ziaren.
Ilość składników podana jest w takiej ilości, że chleb wystarczy dla sporej rodziny. Cztery osoby na pewno się najedzą i jeszcze zostanie :) 
Ja podzieliłam się z moją przyjaciółką i jej rodziną, która miała zjeść wczoraj kanapki, z tego chleba, na kolację. 
Nie odzywają się.
Chyba padli z zachwytu... ;) 

Składniki:
770 gramów mąki orkiszowej
700 ml letniej wody
40 gramów świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
1/2 szklanki jagód goji
2/3 szklanki nasion słonecznika



  • Letnią wodą zalać jagody goji i odstawić na bok, aż namokną
  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok, na 20 minut
  • Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta, ale taka powinna być. Miskę nakrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 45 minut
  • Piecyk nagrzewamy do 200 stopni - termoobieg
  • Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski
  • Piec 70 minut, wyłączyć piecyk i potrzymać jeszcze 5 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i poczekać aż wystygnie
  • Zjadać na śniadanie lub kolację, po czym paść z zachwytu ;)

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń