sobota, 12 listopada 2016

Ryż basmati z musem z granatu i malin

Kolejne śniadanie na ciepło. Ryż basmati słodko-kwaśny.
Słodycz nadaje banan, natomiast kwasowość daje mus: zmiksowane pestki granatu z malinami. Jeśli nie lubicie, gdy Wam coś plącze się między zębami :) to proponuję z granatu zrezygnować, a zmiksować same maliny - też będzie smaczne. Można dodać łyżeczkę lejącego miodu; ja nie dodawałam.




Składniki na jedną porcję:
pestki z 1/4 granatu
1 garść malin (mogą być mrożone, ale rozmrożone)
1 banan
1 łyżeczka miodu - opcjonalnie
1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania
50 gramów (1/2 woreczka) ryżu basmati z nasionami quinoa
ewentualnie 50 gramów ryżu basmati i 1/2 łyżki nasion quinoa




  • Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu
  • W tym czasie przygotować mus: pestki granatu i maliny zmiksować, można dodać miód
  • Banan pokroić w plastry
  • Ryż przełożyć do miseczki, ułożyć pokrojony banan i całość polać musem
  • Posypać wiórkami kokosowymi



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz