wtorek, 15 listopada 2016

Bułki pszenno-orkiszowe

Załączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno się za to wzięłam...
Dzisiaj przepis na kolejne pieczywo, tym razem w postaci bułek pszenno-orkiszowych. Te akurat szybko zniknęły :) Upiekłam 5 sztuk, to córka, wraz ze swoją przyjaciółką, zostawiły mi, łaskawie, jedną... No i weź, bądź tu mądry...





Składniki:
100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
110 ml mleka o temperaturze pokojowej
250 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru brązowego 
10 gramów świeżych drożdży
10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj)
+
wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem
ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek
  • Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h

  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Dłonie nasmarować olejem, np. z pestek winogron (jeśli nie macie, to może być zwykły) i formować bułeczki
  • Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
  • Nastawić piecyk na 230 stopni
  • Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika lub innymi ulubionymi. Pięknie wyrosły :)


  • Bułki piec 5 minut w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę i piec w 200 stopniach przez 8 minut
  • Studzić na kratce


Na zdrowie :)




4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń