Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
1/2 główki niedużego kalafiora
1 duża marchew lub 2 małe
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 szklanka suszonych grzybów
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól morska z chili
pieprz ziołowy
tymianek
majeranek
2 łyżki zmielonych migdałów
masło klarowane do smażenia
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie w dwóch szklankach wody
- Suszone grzyby zmielić na proszek
- Kalafior umyć i podzielić na różyczki
- Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i ugotować al dente
- Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym
- Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg
- Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby
- Dodać różyczki kalafiora
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja tarłam od razu do miski)
- Doprawić do smaku pieprzem, solą tymiankiem i majerankiem, dodać posiekany koperek. Całość wymieszać
- Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja mam silikonową formę podzieloną na porcje), posypać z wierzchu zmielonymi migdałami i piec 15 minut
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń