niedziela, 6 listopada 2016

Grzybowo-warzywna zapiekanka z kaszą jęczmienną

Danie wytrawne i syte. A przede wszystkim zdrowe :)



Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
1/2 główki niedużego kalafiora
1 duża marchew lub 2 małe
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 szklanka suszonych grzybów
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól morska z chili
pieprz ziołowy
tymianek
majeranek
2 łyżki zmielonych migdałów
masło klarowane do smażenia

  • Kaszę ugotować w osolonej wodzie w dwóch szklankach wody
  • Suszone grzyby zmielić na proszek
  • Kalafior umyć i podzielić na różyczki
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i ugotować al dente
  • Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym
  • Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg
  • Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby
  • Dodać różyczki kalafiora
  • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja tarłam od razu do miski)
  • Doprawić do smaku pieprzem, solą tymiankiem i majerankiem, dodać posiekany koperek. Całość wymieszać

  • Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja mam silikonową formę podzieloną na porcje), posypać z wierzchu zmielonymi migdałami i piec 15 minut


Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń