piątek, 18 listopada 2016

Pstrąg łososiowy w migdałach z sałatką z oliwą truflową

U mnie pstrąg łososiowy, ale można użyć łososia. Pstrąg łososiowy jest tańszy i uważam, że smakiem bardzo nie odbiega od łososia. A jeśli się go dobrze przyrządzi, to jest naprawdę wyśmienity.
Oliwę truflową odkryłam u bratowej :) Dodana do sałatki, nadaje jej cudowny zapach i wyrazisty smak.


Składniki na 1 porcję:
➦ 1 filet pstrąga łososiowego
➦ 3 łyżki płatków migdałowych
➦ 2 łyżki oliwy z oliwek
➦ sól morska z chili
➦ pieprz cytrynowy
➦ tymianek

Składniki na sałatkę:
➦ 1 duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
➦ 1 pomidor
➦ 1 łyżka octu balsamicznego
➦ 1 łyżka oliwy truflowej
➦ 1 płaska łyżeczka białego sezamu
➦ 1 płaska łyżeczka nasion chia

  • Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli to koniecznie - oczyścić z ości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
  • Nastawić piecyk na 200 stopni
  • Rybę skropić oliwą z oliwek, doprawić solą morską, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem
  • Całość obsypać płatkami migdałowymi
  • Wstawić do nagrzanego piecyka i piec 20 minut
  • Przygotować sałatkę: sałatę ułożyć na talerzu, pomidor pokroić w ćwiartki
  • Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą truflową i polać sałatkę. Wierzch posypać nasionami chia oraz sezamem 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz