Oliwę truflową odkryłam u bratowej :) Dodana do sałatki, nadaje jej cudowny zapach i wyrazisty smak.
Składniki na 1 porcję:
➦ 1 filet pstrąga łososiowego
➦ 3 łyżki płatków migdałowych
➦ 2 łyżki oliwy z oliwek
➦ sól morska z chili
➦ pieprz cytrynowy
➦ tymianek
Składniki na sałatkę:
➦ 1 duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
➦ 1 pomidor
➦ 1 łyżka octu balsamicznego
➦ 1 łyżka oliwy truflowej
➦ 1 płaska łyżeczka białego sezamu
➦ 1 płaska łyżeczka nasion chia
- Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli to koniecznie - oczyścić z ości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
- Nastawić piecyk na 200 stopni
- Rybę skropić oliwą z oliwek, doprawić solą morską, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem
- Całość obsypać płatkami migdałowymi
- Wstawić do nagrzanego piecyka i piec 20 minut
- Przygotować sałatkę: sałatę ułożyć na talerzu, pomidor pokroić w ćwiartki
- Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą truflową i polać sałatkę. Wierzch posypać nasionami chia oraz sezamem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz