Wspaniały, domowy dżem z nasionami chia i cukrem brzozowym czyli ksylitolem, który ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze.
To, co podoba mi się w tym przepisie, to ilość składników na jeden, mały słoiczek. Nie trzeba potem stać w kuchni i przelewać do iluś-tam słoików :)
Składniki:
1 małe, obrane jabłko podzielone na mniejsze kawałki
1 szklanka malin (u mnie mrożone)
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka nasion chia
sok z połowy cytryny
- Wszystkie składniki przełożyłam do garnka i gotowałam 15 minut na małym ogniu, często mieszając, żeby dżem się nie przypalił
- Po 5 minutach gotowania jabłko zmiękło na tyle, że ugniotłam je łyżką
- Przełożyłam do słoiczka i czekałam aż wystygnie
Szybciej się już nie da :)
Smacznego i na zdrowie :)
1 komentarz: