czwartek, 8 grudnia 2016

Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia

Owsianka z jabłkiem na śniadanie? To takie naturalne, normalne. Dlaczego więc nie zrobić chleba owsianego z suszonym jabłkiem? W połączeniu z nasionami chia to cud-miód :)
Mówcie co chcecie, ale takiego chleba nie kupicie NIGDZIE! :)
PAMIĘTAJCIE, ŻE ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE. Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba.
Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis na zakwas chlebowy żytni ⇦ tutaj.
Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨ Suszone jabłka z suszarki do owoców
W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com





Składniki:
300 gramów mąki owsianej
250 ml wody + 70 ml wody
25 gramów suszonych jabłek 
1 łyżka nasion chia
3 łyżki z kopką zakwasu
masło klarowane do wysmarowania foremki
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (mogą być górskie) do wysypania foremki
  • Suszone jabłka pokruszyłam i zalałam w misce 250 ml wody 

  • Po 5 minutach moczenia dodałam mąkę owsianą, nasiona chia...
  • ... 70 ml wody i zakwas. Całość dokładnie wymieszałam łyżką. Masa na chleb będzie mokra, ale bardziej sucha niż w przypadków innych moich chlebów na zakwasie
  • Foremkę o wymiarach 12cm x 20cm wysmarowałam masłem klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi
  • Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą
  • Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko opcję lampki. Wstawiłam foremkę na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
  • Po 1 godzinie sprawdziłam, czy chleb urósł na tyle, że zbliża się do folii. Jeśli widzę, że chleb zaczyna dotykać folii, zdejmuję ją i nadal trzymam chleb do wyrośnięcia
  • Po tym czasie, przełożyłam wyrośnięty chleb w ciepłe miejsce i nagrzałam piekarnik do 240 stopni. Na sam dół włożyłam blachę, do której wlałam gorącą wodę. Foremkę umieściłam na kratce, żeby woda z dolnej półki, podczas parowania, dotarła do chleba
  • Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb jeszcze 45 minut od czasu do czasu spryskując dodatkowo piekarnik w środku (mniej więcej co 15 minut)
  • Po upieczeniu, wyłączyłam piecyk i trzymałam chleb w środku 3 minuty przy zamkniętych drzwiczkach i 2 minuty przy uchylonych. Studziłam na kratce i kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu
  • Przepysznie smakuje z dżemem owocowym






Chleb bardzo fajnie smakuje z dżemem owocowym (będzie przepis), jak również
z salsą z ogórka kiszonego i pomidorów suszonych.
Przepis na salsę niebawem :)




Na zdrowie! :)

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń