Ale tak, jak napisałam: jeśli ktoś ma ochotę na słodycze słodkie jak czekolada, to nie jest to ten przepis. To są wytrawne ciasteczka, chrupiące i zdrowe.
Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków.
Jak zrobić mąkę jaglaną?
Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie, to nie ma dramatu :)
Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę.
W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę:
gryczaną,
kokosową,
ryżową...
Składniki:
2 woreczki kaszy jaglanej ugotowanej
2 woreczki kaszy jaglanej suchej, którą należy zmielić na mąkę. Wyjdzie około 1 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki nasion chia
8 łyżek wrzątku
2 łyżki oleju kokosowego
Dodatki:
1 garść jagód goji
1 garść pestek słonecznika
2/3 szklanki wiórków kokosowych
- Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut)
- Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut
- Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym, namoczonymi nasionami chia
- Całość wymieszać łyżką
- Masę podzielić na trzy, równe części. Do jednej dodać goję, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej pestki słonecznika. Masy wymieszać ręką, żeby składniki się skleiły
- Nastawić piekarnik na 180 stopni
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasteczka. Delikatnie je przyklepać
- Piec 40 minut
- Można zjadać ciepłe i zimne. Przechowywać w słoiku
Na zdrowie! :)
Jestem ciekawa, czy te ciasteczka są chrupiące, czy raczej ciągnące. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Zdecydowanie chrupią :)
Usuń