Zamieszczam tam nie tylko linki do moich przepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania :)
Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :)
Szczęśliwa Kuchnia na Facebooku
🍎 🍎 🍎
Zdrowe-słodkie. Przepis znalazłam w książce Lewandowskiej i bardzo go polubiłam.
Bez konserwantów i gumy guar, czy jak jej tam... ;) Batony kawowe, od których można się uzależnić.
Gdy mam czasem ochotę na małe "coś" między posiłkami, to zjadam takiego jednego batonika. Ale nie róbcie tego za często :)
Składniki:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki kakao w proszku
3 łyżki świeżo parzonej kawy
1,5 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka syropu klonowego
ziarenka z jednej laski wanilii
- Migdały namoczyłam przez noc w wodzie. Potem zblendowałam je wraz z wiórkami kokosowymi
Zaraz po zalaniu wodą |
Rano |
Migdały zblendowane z wiórkami kokosowymi |
- Dodałam pozostałe składniki i dokładnie zblendowałam na jednolitą masę
- Przełożyłam do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 5 godzin
- Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki.
Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe
Na zdrowie! :)
To jest niesprawiedliwe, że człowiekowi się chce od razu takich pyszności. Uwielbiam próbować różne smaki nieznanych mi słodyczy.
OdpowiedzUsuń