środa, 7 grudnia 2016

Batony kawowe - zdrowe słodycze

Na początku tego postu chciałam Was zaprosić i zachęcić do polubienia mojego fanpage'a na facebooku. 
Zamieszczam tam nie tylko linki do moich przepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania  :) 
Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :)

Szczęśliwa Kuchnia na Facebooku











🍎  🍎  🍎 

Zdrowe-słodkie. Przepis znalazłam w książce Lewandowskiej i bardzo go polubiłam. 
Bez konserwantów i gumy guar, czy jak jej tam... ;) Batony kawowe, od których można się uzależnić.
Gdy mam czasem ochotę na małe "coś" między posiłkami, to zjadam takiego jednego batonika. Ale nie róbcie tego za często :)



Składniki:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki kakao w proszku
3 łyżki świeżo parzonej kawy
1,5 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka syropu klonowego
ziarenka z jednej laski wanilii



  • Migdały namoczyłam przez noc w wodzie. Potem zblendowałam je wraz z wiórkami kokosowymi
Zaraz po zalaniu wodą

Rano


Migdały zblendowane z wiórkami kokosowymi
  • Dodałam pozostałe składniki i dokładnie zblendowałam na jednolitą masę
  • Przełożyłam do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 5 godzin 
  • Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki.
    Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe




Na zdrowie! :)

1 komentarz:

  1. To jest niesprawiedliwe, że człowiekowi się chce od razu takich pyszności. Uwielbiam próbować różne smaki nieznanych mi słodyczy.

    OdpowiedzUsuń