Płatki drożdżowe użyte do serka nadają bardzo przyjemny smak, poza tym zagęszczają. Jeśli macie możliwość zakupu tych płatków, to kupcie - nie pożałujecie. Nie są najtańsze, ale można ich użyć jeszcze do zagęszczenia sosów lub innych past do kanapek. Kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością.
Twarożek można przygotować na wieczór, wówczas trzeba zacząć rano :) Albo przygotować na śniadanie, ale wtedy zacząć wieczorem :)
Nagmatwałam? :) No to czytajcie :)
Składniki:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
4 łyżki mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka płatków drożdżowych
sól himalajska
pieprz ziołowy mielony
posiekany szczypior dymki - ilość według uznania
- Nerkowce namoczyć przez noc (lub przez dzień) w zimnej wodzie i odcedzić
- Dodać mleko sojowe, ocet jabłkowy i płatki drożdżowe - całość dokładnie zmiksować na gładko
- Przyprawić pieprzem i solą
- Na koniec dodać szczypior dymki i całość wymieszać łyżką
Na zdrowie :)
Bardzo lubię nerkowce, a ostatnio z książki dowiedziałam się dlaczego są tak drogie :)
OdpowiedzUsuńOj tak.
UsuńSą bardzo pracochłonne i czasochłonne w przygotowaniu do takiej postaci w jakiej zjadamy.
Dlatego, niestety, taka ich cena.