piątek, 2 grudnia 2016

Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze

Mój kochany Okrasa ;) No uwielbiam go! :)
Kupiłam kilo szynki i szukałam natchnienia, inspiracji. Kiedyś podawałam już przepis na szynkę gotowaną, a teraz chciałam zrobić inną. Szukałam, szukałam i znalazłam przepis Karola. Jest dla mnie jednym z niewielu, którym ufam, jeśli chodzi o przepisy i gotowanie.
Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna. 
Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szynka świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki.




Składniki: 
1 kg szynki wieprzowej
1 łyżeczka białego pieprzu
3 łyżeczki ziołowego pieprzu
20 gramów czerwonej mielonej papryki
5 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
oliwa z pestek winogron do polania mięsa

  • Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka
  • W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam
  • Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce

  • Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym
  • Nagrzałam piecyk do 220 stopni
  • Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste
  • Mięso natarłam czosnkiem i imbirem
  • Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron

  • Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut
  • Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni, a mięso przykryłam papierem do pieczenia (można folią aluminiową, ale ja jej nie używam)...
  • ... i włożyłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 2 godziny
To jest "piętka" szynki :) Bardzo soczysta

Tutaj są plasterki ukrojone ze środka szynki. Soczysta ale zwarta.
Doskonale kroi się na krajalnicy. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz