Kupiłam kilo szynki i szukałam natchnienia, inspiracji. Kiedyś podawałam już przepis na szynkę gotowaną, a teraz chciałam zrobić inną. Szukałam, szukałam i znalazłam przepis Karola. Jest dla mnie jednym z niewielu, którym ufam, jeśli chodzi o przepisy i gotowanie.
Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna.
Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szynka świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 łyżeczka białego pieprzu
3 łyżeczki ziołowego pieprzu
20 gramów czerwonej mielonej papryki
5 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
oliwa z pestek winogron do polania mięsa
- Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka
- W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam
- Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce
- Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym
- Nagrzałam piecyk do 220 stopni
- Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste
- Mięso natarłam czosnkiem i imbirem
- Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron
- Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut
- Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni, a mięso przykryłam papierem do pieczenia (można folią aluminiową, ale ja jej nie używam)...
- ... i włożyłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 2 godziny
To jest "piętka" szynki :) Bardzo soczysta |
Tutaj są plasterki ukrojone ze środka szynki. Soczysta ale zwarta. Doskonale kroi się na krajalnicy. |
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz