Taka kłótnia między wołowiną, a wieprzowiną ;)
A jak jest u Was? Co wolicie bardziej: mięso wołowe czy wieprzowe?
Dawno nie jadłam wołowiny i jak zobaczyłam mięso wołowe, gulaszowe w sklepie, to się nawet nie zastanawiałam. Wołowe jest lepsze od wieprzowiny i dobre dla osób, które dbają o sylwetkę.
Składniki:
1,2 kg mięsa wołowego gulaszowego
1 czerwona papryka
1 cebula
1 cukinia
2 pomidory
10 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 garść posiekanej świeżo pietruszki
1 garść posiekanej wieżo bazylii
3 łyżki oleju kokosowego
kardamon
pieprz biały mielony
mielona czerwona papryka
tymianek
majeranek
sól - doprawiamy dopiero na talerzu
- Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę
- Cebulę i czosnek posiekałam
- Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką do ziemniaków, środek z pestkami - wyrzuciłam
- Paprykę - w paski
- Pieczarki - w półplasterki
- Zagotowałam wodę
- Rozgrzałam bardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie
- Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem
- Następnie dodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam wrzątkiem tak, aby przykryć wszystkie składniki. Wszystko wymieszałam
- Dodałam posiekane świeże zioła
- Gotowałam jeszcze 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania doprawiłam do smaku wszystkimi przyprawami, poza solą. Nigdy nie solę wołowiny podczas gotowania, żeby mięso nie było twarde.
- Można podać z kaszą gryczaną lub ryżem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz