wtorek, 13 grudnia 2016

Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo

Cenne informacje, które warto "wbić sobie do głowy" :) 
Tworząc "przydasia" na temat orkiszu sama dowiedziałam się o kilku właściwościach, o których nie miałam pojęcia... Dlatego chętnie się z Wami dzielę tym, co znalazłam. Przeczytajcie chociaż raz :) Warto!



Bardzo lubię kaszę orkiszową i nie mogąc się z nią rozstać, co jakiś czas coś pichcę z użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo. 
Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką. Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;)



Składniki na 8 kotlecików:
5 jajek
1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka pestek słonecznika
1-2 listki laurowe
4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej
1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy + masło klarowane do smażenia
oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików
sól himalajska
pieprz cytrynowy
  • 4 jajka gotujemy na twardo, 1 zostawiamy surowe
  • Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu z dodatkiem listków laurowych (ja dodaję 1 łyżeczkę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne). Odstawiamy do przestygnięcia
  • Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy. Można w malakserze
  • Natkę pietruszki drobno siekamy
  • Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni (uwielbiam prażony słonecznik!)
  • Przekładamy je do miski, dodajemy przestudzoną kaszę, masło, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami,  ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki 
  • Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym
  • Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor
  • Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem


Smacznego i na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz