środa, 14 grudnia 2016

Twarożek roślinny z orzechów nerkowca

Konsystencją przypomina zwykły twarożek :) Ale nie ten granulowany,  tylko serek biały, na kanapki. 
Płatki drożdżowe użyte do serka nadają bardzo przyjemny smak, poza tym zagęszczają. Jeśli macie możliwość zakupu tych płatków, to kupcie - nie pożałujecie. Nie są najtańsze, ale można ich użyć jeszcze do zagęszczenia sosów lub innych past do kanapek. Kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością.


Twarożek można przygotować na wieczór, wówczas trzeba zacząć rano :) Albo przygotować na śniadanie, ale wtedy zacząć wieczorem :)
Nagmatwałam? :) No to czytajcie :)


Składniki:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
4 łyżki mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka płatków drożdżowych
sól himalajska
pieprz ziołowy mielony
posiekany szczypior dymki - ilość według uznania

  • Nerkowce namoczyć przez noc (lub przez dzień) w zimnej wodzie i odcedzić
  • Dodać mleko sojowe, ocet jabłkowy i płatki drożdżowe - całość dokładnie zmiksować na gładko
  • Przyprawić pieprzem i solą
  • Na koniec dodać szczypior dymki i całość wymieszać łyżką



Na zdrowie :)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię nerkowce, a ostatnio z książki dowiedziałam się dlaczego są tak drogie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak.
      Są bardzo pracochłonne i czasochłonne w przygotowaniu do takiej postaci w jakiej zjadamy.
      Dlatego, niestety, taka ich cena.

      Usuń