niedziela, 5 lipca 2015

Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi

Nie! Nie! To nie jest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu! 
Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego.
Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :)
Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml.



Składniki:
300 ml zsiadłego mleka
300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego
1/2 świeżego ogórka
3 szt. rzodkiewki
1 garść orzeszków pistacjowych
1/2 pęczka świeżego koperku
3 ząbki czosnku

  • Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku
  • Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę
  • Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna kostkę
  • Koperek drobno siekamy
  • Warzywa przekładamy do bulionu i mieszamy
  • Zsiadłe mleko przelewamy powoli do garnka z warzywami stale mieszając
  • Orzeszki pistacjowe ugniatamy np. w moździerzu
  • Chłodnik schładzamy w lodówce ok. 60 minut, przelewamy do miseczek i ozdabiamy pistacjami. Można posypać posiekanym koperkiem

Smacznego i na zdrowie! :)

3 komentarze:

  1. Nie lubię chłodniku, ale ten wygląda fajnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie to wygląda dla mnie to nowość :)

    OdpowiedzUsuń