niedziela, 16 października 2016

Łosoś w sosie serowym mascarpone i makaronem tagliatelle

Danie, które robi się naprawdę bardzo szybko. Od momentu rozpoczęcia gotowania, do momentu wyłożenia na talerze mija 20 minut :)




Składniki:
350 gramów łososia
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej bzylii
2 kopiaste łyżki serka mascarpone
2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki)
400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)
olej do smażenia

  • Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę
  • Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia
  • Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami
  • Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru
  • Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle
  • W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania
  • Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki
  • Podajemy i zjadamy :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz