czwartek, 6 lutego 2014

Zupa z fasolki szparagowe żółtej

Tak to już jest, że jak grypa nie odpuszcza i nie ma nic w lodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :)


Składniki:
450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej
1 marchewka
4 ziemniaki
1 kostka rosołowa drobiowa
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka śmietany do zabielenia zupy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól i pieprz do smaku

  • Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie)
  • Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę
  • Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy
  • Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody - ogień zmniejszamy i gotujemy ok. 20-30 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)
  • Do kubeczka przekładamy śmietanę i hartujemy ją wywarem z zupy: dolewamy jedną łyżkę wazową wywaru do śmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy palnik i zjadamy zupę:)

UWAGA! Jeśli nie zahartujemy śmietany, to wlana zimna do gorącej zupy - zetnie się i zupa będzie wyglądać bardzo nieszczęśliwie...


Na zdrowie! :)

4 komentarze:

  1. Taką fasolkę mogłabym jeść i jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam zupy z fasolki szparagowej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki dziecinstwa , super zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotowałam czasem taką zupę, ale ostatnio zapomniałam o niej :(

    OdpowiedzUsuń