Składniki:
450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej
1 marchewka
4 ziemniaki
1 kostka rosołowa drobiowa
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka śmietany do zabielenia zupy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
- Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie)
- Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę
- Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy
- Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody - ogień zmniejszamy i gotujemy ok. 20-30 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)
- Do kubeczka przekładamy śmietanę i hartujemy ją wywarem z zupy: dolewamy jedną łyżkę wazową wywaru do śmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy palnik i zjadamy zupę:)
UWAGA! Jeśli nie zahartujemy śmietany, to wlana zimna do gorącej zupy - zetnie się i zupa będzie wyglądać bardzo nieszczęśliwie...
Na zdrowie! :)
Taką fasolkę mogłabym jeść i jeść ;)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam zupy z fasolki szparagowej!
OdpowiedzUsuńSmaki dziecinstwa , super zupka:)
OdpowiedzUsuńGotowałam czasem taką zupę, ale ostatnio zapomniałam o niej :(
OdpowiedzUsuń