niedziela, 2 lutego 2014

Babka jogurtowo-waniliowa

Tak szybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :)
Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie.
Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :)


Składniki:
małe opakowanie jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 duże jajka (u mnie L)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

  • Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C
  • Wszystkie składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy)
  • Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut
  • Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest dla Was słodka bez cukru pudru. Ja nie posypywałam

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Bomba taka babka :), a małe opakowanie jogurtu to tak +/- ile...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opakowanie 150 gramów. To jest niecała szklanka

      Usuń