środa, 4 czerwca 2014

Kurczak miodowo-cytrynowy

Blog trochę się zakurzył, ale pojechałam z dziećmi na zieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :)
Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :)



Składniki:
4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć)
1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól 
pieprz
  • Z mięsa odkroić widoczny tłuszcz i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele!
  • W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz
  • Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny

Podałam z marchewką i kaszą gryczaną.


Smacznego i na zdrowie :)

W myśl akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja   Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

2 komentarze:

  1. No, po prostu pysznie ten drób wygląda, nic dodać nic ująć. Też robię podobnie, tylko zamiast piersi daję udka lub podudzia drobiowe. Patrząc na Twoje fotografie można się zaślinić, szczególnie jak ktoś jest głodny- ha, ha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi z tymi zdjęciami, hihi :) Dziękuję :)

      Usuń