wtorek, 8 lipca 2014

Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi

Taką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :)


Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
6 pomidorów suszonych w zalewie
3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego)
2 ząbki czosnku
1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku
1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
sól
  • Marynata: czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać
  • Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć
  • W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy go wzdłuż, aż do cieńszego końca uważając, aby nie przebić mięsa na wylot oraz nie przebić jego powierzchni, ponieważ istnieje ryzyko wydostania się farszu na zewnątrz
  • Suszone pomidory można pokroić w mniejsze kawałki - ja tak robię. Rukolę również można delikatnie pokroić, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby
  • Do gotowej kieszonki wkładamy suszone pomidory, szpinak (u mnie rukola) i tymianek. Jeśli tymianek jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i suszone pomidory. Otartym tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś - ja tak zrobiłam
  • Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą i odstawiamy na 15 minut
  • Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni C
  • Pierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut
  • Jeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako mięso do obiadu, to można podać od razu
  • Natomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy mięso z folii i kroimy w grubsze plastry dopiero po całkowitym wystygnięciu

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz