sobota, 31 grudnia 2016

Ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę jaglaną?

Te ciasteczka to jedyne słodkości w ogóle nie słodkie, od których jestem tak uzależniona, że w ogóle nie powinnam ich robić... Upiekę 20 - zjem 20. Upiekę 30 -  zjem 30. Nie na raz, ale w ciągu jednego dnia na pewno :)
Ale tak, jak napisałam: jeśli ktoś ma ochotę na słodycze słodkie jak czekolada, to nie jest to ten przepis. To są wytrawne ciasteczka, chrupiące i zdrowe.
Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków.



Jak zrobić mąkę jaglaną?
Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie, to nie ma dramatu :)
Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę.
W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę:
gryczaną,
kokosową,
ryżową...

Składniki:
2 woreczki kaszy jaglanej ugotowanej
2 woreczki kaszy jaglanej suchej, którą należy zmielić na mąkę. Wyjdzie około 1 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki nasion chia
8 łyżek wrzątku
2 łyżki oleju kokosowego

Dodatki:
1 garść jagód goji 
1 garść pestek słonecznika
2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut)
  • Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut
  • Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym, namoczonymi nasionami chia
  • Całość wymieszać łyżką
  • Masę podzielić na trzy, równe części. Do jednej dodać goję, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej pestki słonecznika. Masy wymieszać ręką, żeby składniki się skleiły

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasteczka. Delikatnie je przyklepać
  • Piec 40 minut
  • Można zjadać ciepłe i zimne. Przechowywać w słoiku



Na zdrowie! :)

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa, czy te ciasteczka są chrupiące, czy raczej ciągnące. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń