środa, 9 lipca 2014

Kurczak w warzywach z woka

Dawno nie robiłam dania z woka. Żeby odmienić trochę obiad z udziałem kurczaka wyciągnęłam wczoraj wok. Powstało danie mięsno-warzywne z brązowym ryżem :)


Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 mały seler lub 1/2 większego
2 marchewki
kawałek pora lub 1 cebula (u mnie por)
2 torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba, że to dla Was dużo - -wówczas można ugotować jedną torebkę)
pieprz
sól
przyprawa do kurczaka - wedle uznania
olej rzepakowy do smażenia

  • Paprykę myjemy i kroimy w paseczki
  • Seler obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry
  • Marchewki obieramy, myjemy i również kroimy w cienkie plasterki
  • Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek (moja była wyjątkowo chuda), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę
  • Wstawiamy wodę na ryż, dodajemy sól i gdy woda zacznie się gotować wkładamy torebkę ryżu. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut
  • W tym czasie na dużym ogniu rozgrzewamy mocno wok, sprawdzamy dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu
  • Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu
  • Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :)
  • Całość smażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło
  • Gdy ryż się ugotuje wówczas można go przełożyć do woka z mięsem i warzywami i wymieszać, lub przesypać do większych misek
  • Jeśli wsypujemy do misek - to na ryż przekładamy mięso z warzywami i zjadamy :)

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Chyba muszę się skusić na taki "sprzęcik". Tak u ciebie apetycznie to wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Uwielbiam dania z woka, ale niestety z tym "sprzęcikiem" jest trochę zachodu, ponieważ zaraz po zrobieniu potrawy trzeba go umyć bardzo dokładnie i od razu wytrzeć do sucha. No i rozgrzewanie przed smażeniem też trochę trwa. Mój nie jest super, kupiłam na allegro dawno temu, ale ogólnie polecam.

      Usuń
    2. A, z tym myciem od razu po przygotowaniu to napisałam nie dlatego, że trzeba umyć ot tak po prostu :) tylko wok ma to do siebie, że nie powinno się w nim trzymać resztek dania, tylko najlepiej przełożyć do jakiejś miseczki lub na talerz a woka od razu wyczyścić.

      Usuń
  2. Wok wspaniale kumuluje smaki, to chyba jego największa zaleta. Danie pyszne.

    OdpowiedzUsuń