poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie

Została mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto.



Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
kilka listków świeżego lubczyku
1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
sól
pieprz


  • Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki
  • Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu
  • Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok
  • Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 godziny
  • Paprykę pokroić w kawałki mniej więcej wielkości kawałków kurczaka
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół
  • Cebulę przekroić najpierw na pół, potem połówkę na trzy części, a następnie jeszcze raz na pół
  • Kurczaka wyjąć z lodówki i przemieszać mięso 
  • Składniki naprzemiennie nadziewać na patyczki do szaszłyków
  • Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego
  • Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony

Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym. Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :)


Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Lubię marynować pierś w jogurcie, wychodzi bardzo delikatna. Apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie drobiowe szaszłyki!

    OdpowiedzUsuń