piątek, 29 sierpnia 2014

Pasztet z soczewicy

Miałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :) 
Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki.


Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję dobrze odcisnąć soczewicę, a jajko, jeśli jest w rozmiarze L dać jedno, a nie dwa.

Składniki: 
200 gramów suchej soczewicy
1/2 kg marchewki
2 duże cebule lub 1 dymka w całości
2 jajka
przyprawy do smaku:
sól
pieprz
curry
gałka muszkatołowa  
liście żywej bazylii
liście żywego lubczyku

  • Soczewicę chwilę namoczyć (ok. 1 godziny) a następnie gotować 25 minut 
  • Marchew obrać, opłukać i ugotować
  • Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oliwie z oliwek. Jeśli używacie dymki to pokroić w cienkie plasterki i również podsmażyć
  • Wszystkie składniki wystudzić, a następnie zmiksować w malakserze do momentu uzyskania konsystencji kremu
  • Po zmiksowaniu wbić jajka, doprawić przyprawami, również żywymi, posiekanymi ziołami - ponownie zmiksować do połączenia składników
  • Piecyk nagrzać na 180 stopni C
  • Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi przyprawami - ja tym razem nie posypałam
  • Piec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce) 
  • Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm
  • Jeśli będzie bardziej mokry - wówczas traktować go jak pasztet do smarowania

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja - soczewicę lubię, więc pewnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i też od czasu do czasu robię:)

    OdpowiedzUsuń