poniedziałek, 22 czerwca 2015

Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie

Rzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :)
Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :)
Sporo czasu zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste.



Składniki na mięso:
3 piersi z kurczaka
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku

Składniki na dip:
125 gramów jogurtu naturalnego
1 garść natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz

  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek 
  • W środku każdej z nich, od grubszej strony robimy tzw. kieszonkę: wkładamy do środka nóż i delikatnie go obracamy tak, aby nie przedziurawić go na wylot
  • Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka po węgiersku
  • Na zwykłej patelni rozmrażamy szpinak, na małym ogniu. Gdy będzie już rozmrożony, a woda delikatnie wyparuje, obieramy czosnek  i przeciskamy go przez  praskę. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu (ok. 2 minut) - doprawiamy pieprzem
  • Następnie, tak przygotowanym szpinakiem, delikatnie ale "bogato" :) nadziewamy nasze kieszonki
  • Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego (taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej strony, piersi z kurczaka
  • Gdy piersi się smażą, przygotowujemy dip pietruszkowy: garść natki pietruszki przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy 125 gramów jogurtu naturalnego, wsypujemy świeżo zmielony pieprz i całość blendujemy na gładką masę
  • Gdy piersi z kurczaka będą już gotowe, kroimy je na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wcześniej wyłożony pietruszkowy dip
  • Podałam z surówką z marchewki i dymki polaną oliwą z oliwek


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Roladki wyglądają bardzo apetycznie! I z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń