niedziela, 18 grudnia 2016

Zdrowe chrupki z ciecierzycy

Miały być do schowania na kilka dni, na przegryzkę.
Nie udało się... Poszły w jeden wieczór :)

Dobrze przyprawione są lepsze niż jakiekolwiek chipsy czy chrupki ze sklepu.



Składniki:
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól himalajska do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

  • Ciecierzycę wysypałam z puszki i zostawiłam zostawić na jakiś czas do wysuszenia
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni - termoobieg
  • Olej kokosowy  przyprawy połączyłam w miseczce, dodałam ciecierzycę i dokładnie całość wymieszałam
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia 
  • Na papier wyłożyłam ciecierzycę
  • Piekłam 40 minut


Bardzo fajna sprawa np. na Sylwestra lub podczas oglądania filmu :)
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Ostatnio zaserwowałam starszemu synowi ciecierzycę...nie zjadł, ale podczas smakowania jego wyraz twarzy był bezcenny :) Ja osobiście uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam, ale jeszcze nie robiłam! Chyba jednak się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Przyprawy możesz zmienić na swoje ulubione

      Usuń
  3. Z góry przepraszam, że pytam w ten deseń, ale czy do piwa pasują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jak najbardziej 😊

      Usuń
    2. W takim razie zaryzykuję :-)

      Usuń
    3. Według znajomych są lepsze od chipsów i paluszków. Bo inne takie

      Usuń
    4. "Inne takie" brzmi intrygująco. Trzeba więc zachować czujność, gdyż kobiety, to takie psotne stworzenia ;-) Dam znać, czy przeżyłem ten eksperyment :-)

      Usuń