środa, 19 listopada 2014

Chleb

Kolejny przepis wyszperany na jednej z grup kulinarnych. Chleb tak pyszny, że w ogóle szkoda gadać! Piec trzeba! :)



Składniki:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)
25 gramów świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru

  • Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody i cukrem
  • Nagrzewamy piecyk do 220 stopni wraz z naczyniem, żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb
  • Drożdże przelewamy do mąki, dodajemy sól, ocet i wodę
  • Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy...
  • ... i przekładamy do ciepłego naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut
  • Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu
  • Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii

Smacznego :)





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

1 komentarz: