Składniki:
1 nieduża włoska kapusta
500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 gramów pieczarek
1 woreczek ryżu
1 cebula
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
czerwona mielona papryka
1 kostka rosołowa - opcjonalnie
- Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut
- Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie
- Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki
- Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem
- Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy
- Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia
- Zwijamy najpierw od siebie...
- ... następnie z jednego boku...
- ... i drugiego
- Całość zawijamy jak krokiety
- Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową
- Gotujemy ok. 45 minut
- Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy
- Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilę
- Zjadamy na ciepło :)
Gołąbki! To moja miłość, zboczenie, nie wiem sama jak to nazwać - ale nie mogłabym się bez nich obejść :-) A Twoje wyglądają baaaaardzo idealnie - z pewnością będę musiała przetestować wersję z pieczarkami i kapustą włoską - jako gołąbkożerca :-)
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo smacznie:-)napewno wyprobuje przepis:-)
OdpowiedzUsuń